Ortam Dekorasyonuna Uygun Aydınlatma Seçebilmenin Önemi

aydınlatma

Ortam Dekorasyonuna Uygun Aydınlatma Seçebilmenin Önemi

Bulunduğumuz yaşam alanlarımızda ve toplum olarak ortak alan olarak kullandığımız kurumlarda (hastaneler, mağazalar vb.) dekorasyon ne kadar önemliyse aynı zamanda dekorasyonun çok önemli bir parçası olan aydınlatma kısmı da oldukça önem arz etmektedir. Yapılan dekoratif düzenlemelerde her detay ince ince düşünülürken pek tabii aydınlatma seçenekleri de mekanın ihtiyaçlarına ve dekorasyon tarzına göre seçilmeye çalışılmalıdır. Çünkü seçilecek aydınlatma tarzı, mekanın güzelliğine güzellik katabileceği gibi yanlış yapılan seçimler de hem mekanın aydınlık ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalacak hem de dikkat çekmeyecek basitlikte görülecektir.

Bir Ortamda Hangi Unsurlara Göre Aydınlatma Seçimi Yapılmalıdır?

Konuyla alakalı örneklendirmeyi evlerimizden yapacak olursak, bir evin her odasının dekorasyonu farklı olabileceği gibi mekanın aldığı ışık oranı, tavan yapısı, nasıl dekore edildiği unsurların değişikliğine göre yeterli araştırma yapılıp en uygun aydınlatma ürünü seçilmelidir. Bazı salonlar daha gösterişli dizayn edilip buna uygun olan salon aydınlatma ürünleri doğru ürün olarak tercih edilebilirken, aynı zamanda klasik avizeler ve sarkıtlar da tercih seçeneklerinin arasında yer alabilir. Bununla birlikte daha modern bir çizgiye kavuşmak için ledli avizeler de tercih edilen aydınlatma unsurları arasında yer almaktadır. Daha loş ışıktan hoşlanan ve az ışıkla salonunda hoş bir görüntü oluşturmak isteyen kişilerin de aplikleri sıklıkla salonlarında kullandığı gözümüze çarpar. Evimizin mutfak ve tuvalet gibi alanlarında ya da yatak odalarımızda tercih edeceğimiz aydınlatmalarda da farklı seçenekleri değerlendirip bu alanlarda gerekli ışığın nasıl yakalanması gerektiğine doğru karar verebileceğimiz bir süreç geçirilmelidir. Çünkü yatak odalarımızda yanlış aydınlatma seçimi ile aşırı fazla aydınlanma yaşanması ya da tuvaletlerde yanlış seçim ile gereğinden fazla loş bir ortam yaratılıp beğenilmeyen bir sonuçla karşı karşıya kalınma riski vardır. Eğer evinizi modern bir çizgide dizayn etmek istiyorsanız, evinizin her alanında bu moderniteye uygun çizgiler yakalamalı ve aynı şekilde dekorasyonun bir parçası olan avizeleri de uyguladığınız tarza uygun avizeler arasından şekline, rengine ve modeline göre ortamla en uygun olanından seçmeniz sizler için daha tatmin edici sonuçlar doğuracaktır.

Mekanlarda En Kolay Aydınlatma Tercihi:Lambaderler

Lambader, günümüzde oldukça yaygın olan ve her bütçeden kişinin oldukça kolay bir şekilde ulaşabileceği bir aydınlatma unsuru olarak bilinmektedir. En pahalı aydınlatma mağazalarından en kolay ulaşılabilecek mahalle avize dükkanlarında da kolaylıkla bulunabilecek lambaderler; hem bulunduğu mekanları hoş bir şekilde aydınlatabilmekte hem de isteğe göre okuma ışığı şeklinde bile kullanılabilmektedir. Bu ürünlerin sıklıkla tercih edilebiliyor oluşunda, hem aydınlatma tarzının avizeden bir adım daha kolay şekilde ayarlanabiliyor olması, hem portatif olarak çok kolay taşınabilmesi hem de ortam dekorasyonu için başlı başına bir unsur olarak kullanılabilmesi etkin rol oynamaktadır. 

Dış Mekan Aydınlatmalarında Dikkat Edilecek Unsurlar Neler?

Yazımızın başından beri anlattığımız aydınlatma modelleri unsurlarında hep birincil yaşam alanı olan evlerimizden örnekler verdik. Ancak iç mekanda ne kadar doğru aydınlatmaya ihtiyacımız olduğu gibi aynı zamanda dış mekan aydınlatmalarında da en doğru seçimi yapmak oldukça önemli. Her iş yerinde, kamusal alanlarda, evlerimizin bahçe kısımlarında yer alan mevcut aydınlatmaların göz zevkimize hitap etmesinin önemli olmasının yanında aynı zamanda doğru mekana doğru ışık unsurlarının yerleştirilmesi de oldukça önem arz etmektedir.

 

Çünkü evimizde duvarlar ve perdeyle kapatılmış pencereler bizim iç ortamda yarattığımız ışığı daha iyi hapsedebilmekte olduğundan daha büyük ve açık mekanlarda böyle bir imkan var olmadığından aydınlatma seçimi konusunda ekstra özen gösterilmelidir. Daha fazla ışık gücü bulunan, büyük mekanlarda dahi yetersiz kalmayacak spot ışıklar ya da ledli aydınlatma avize ürünleri dış ortamlarda yeterli aydınlık ortamı yaratmak için birebir unsurlardandır.

Etiketler: aydınlatma
Ocak 13, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR