Poliüretan Sütunların Mimaride Kullanımı

Poliüretan Sütunlar

Poliüretan Sütunlar

Mimari alanında çok eski zamanlardan beri kullanılan taşıyıcı ve estetik unsur görevi gören malzemelerdir. Sütunlar genel manasıyla bir gövdeden, bir başlıktan ve bir kaideden oluşmaktadır. Düşey manada taşıyıcı görevi gören bu yapıların kendisi gibi olan ayaklardan en büyük farkı, tek bir bloktan oluşuyor olmaları ve üst üste getirilen parçalardan meydana getirilebilmeleridir. Özellikle avangart yapılarda, daha şık ve estetik bir görünüm için dış cephelerde uygulandığı görülen poliüretan sütun modelleri, mimari değerler arasında kaliteyi ve zenginliği temsil eden unsurlar olarak kabul görmektedir. Örnek verilecek olursa, müstakil evlerin ve villaların girişinde yer alan bu yapılar hem yapıyı daha gösterişli göstermekte hem de mimari açıdan güçlendirerek taşıyıcı görevi üstlenmektedirler.

Sütunların mimaride kullanım süreçlerine bakılırsa; Antik Yunan ve Roma mimarisinde kullanılmaya başlandığı söylenebilir. Bu sütunlar kategorize edildiği takdirde; dor, ion, korinth, kompozit olarak farklı noktalara ayrılmaktadırlar. Günümüzde gelinen noktada ise Dekonil markası olarak bu poliüretan sütunları yarım oval, tam oval, varaklı yarım oval ve varaklı tam oval olarak üretim süreci geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Tasarlama konusunda en başarılı olunacak sütun ana malzemesi poliüretandır. Bu sebepten dolayı isteğe göre koç başı, aslan başı, saray motifleri vb. unsurlar bu sütunların üzerine işlenerek farklı bir görüntü de oluşturulabilir. Bu ürünlerde poliüretan sütun başlıkları dışında daha ucuz ve basit olan strafor malzemeler tercih edildiğinde, yakından bakılınca oldukça kalitesiz duyan ve yaratılmak istenen şaşaalı görüntüye hiç yakışmayacak basitlikle bir görüntü ortaya çıkmaktadır. 

Poliüretan Sütunlar Nerelerde Kullanılır? 

Yazımızın başından beri bahsettiğimiz üzere, genellikle müstakil evlerin ve villaların ön girişlerine daha zengin bir görüntü yaratmak amacıyla kullanılan poliüretan sütunlar; kapalı alanlarda da düğün salonları, kına salonları, büyük otel salonları vb. alanlarda; kısacası büyük ve adından söz ettirebilecek etkinliklerin yapıldığı alanlarda ortamı daha da şık ve dikkat çekici hale getirmek için kullanıldığı söylenebilmektedir.

Poliüretan Malzemenin Faydaları Nelerdir?

Poliüretan sütun malzemesi, hiçbir şekilde nemden ya da yağıştan etkilenmez. Yapının üzerinde şişme, bozulma, çatlama gibi bir durum oluşması söz konusu değildir(kaliteli malzemeden üretildiği sürece). Aynı zamanda güneşten ve farklı ışık alımlarından dolayı renkte değişiklik, lekelenme ya da sararma gibi durumların oluştuğu görülmez. Son olarak yangına karşı oldukça dayanıklı olduğu söylenebilen bu malzeme, alev alma gibi bir özelliği olmadığı için sıcağa direnç göstermektedir.

Poliüretan Sütunları buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler: Poliüretan Sütunlar
Şubat 19, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR